Overslaan en naar de inhoud gaan
Culturele sector

Hoe haalde Zonzo Compagnie succesvol EU-subsidies binnen?

"De beste samenwerkingen ontstaan als je elkaar op een natuurlijke manier vindt rond een gedeelde missie."

Zonzo Compagnie, een Vlaams gezelschap dat zich richt op avontuurlijke muziekprojecten voor een jong publiek, deelt in in een interview met Cultuurloket en Creative Europe Desk Vlaanderen hun ervaring met het succesvol aanvragen van EU-subsidies. 

De kracht van internationale samenwerking

Zonzo Compagnie zet zich in voor de verspreiding van muziek op een toegankelijke manier. Met projecten zoals het BIG BANG Festival, dat jaarlijks plaatsvindt in verschillende steden in Europa, is internationale samenwerking essentieel. Dankzij de EU-subsidies kunnen ze langdurige partnerschappen aangaan en coproducties opzetten met culturele instellingen wereldwijd. Een goed voorbeeld hiervan is de voorstelling Wires, Strings and Other Things, een coproductie met partners uit Ierland en Griekenland, die dankzij de Europese steun internationaal kon touren.

De uitdaging van een EU-aanvraag

Het indienen van een Creative Europe-aanvraag is een tijdrovend proces. Het team van Zonzo Compagnie benadrukt het belang van een goede taakverdeling en heldere communicatie met partners. Ze adviseren om ruim van tevoren te beginnen en externe feedback te vragen om het dossier te verbeteren.

Cofinanciering en slimme inzet van middelen

Een belangrijk aspect van EU-subsidies is cofinanciering. Zonzo Compagnie combineert overheidssteun met eigen inkomsten uit samenwerkingen en projectverkoop. Dit helpt hen om financieel stabiel te blijven terwijl ze profiteren van de mogelijkheden die Europese subsidies bieden. 

Tips voor culturele organisaties

De sleutel tot succes bij het aanvragen van Europese subsidies is het opbouwen van een sterk netwerk en samenwerkingen met internationale partners. Zonzo Compagnie benadrukt het belang van een gemeenschappelijke missie die aansluit bij de EU-prioriteiten. Verder is het belangrijk om te beseffen dat een subsidieaanvraag teamwork is; het succes van een aanvraag hangt af van de betrokkenheid van zowel het interne team als de partners.

LEES HET VOLLEDIGE INTERVIEW OP DE SITE VAN CULTUURLOKET.