Overslaan en naar de inhoud gaan
Culturele sector

Oproep: Learning Labs 2024/25: 'Foster Sustainability through Creativity in Textiles & Fashion'

Voor de derde keer lanceert Creative FLIP een oproep voor organisaties in de Culturele en Creatieve Sectoren en Industrie (CCSI) en Kleine en Middelgrote Ondernemingen (KMO’s) die geïnteresseerd zijn in het opzetten van innovatieve co-creatieprojecten met scholen, waarbij studenten worden geïntroduceerd in creatieve beroepen en vaardigheden op het gebied van textiel en duurzame mode.

WAT?
10 samenwerkingsprojecten over duurzame mode tussen CCSI en scholen
 

WANNEER?
januari 2025 – juli 2025
 

HOEVEEL GELD KAN JE KRIJGEN?
5.000 € per Learning Lab
 

DEADLINE
Meld je aan voor 24 oktober 2024
 

DOEL

Het Learning Labs Programma stelt studenten in staat hun creatieve en transversale vaardigheden te vergroten door middel van projectmatig werk en om zo een eerste indruk te krijgen van verschillende soorten werk in de modewereld. Het programma heeft als doel innovatieve methoden te testen om deze vaardigheden te integreren in formeel onderwijs.

 

WAARUIT BESTAAT DE LEARNING LAB?

Een Learning Lab is een samenwerkingsproject tussen een Creative Facilitator en een lokale basis- of middelbare school. Het omvat een reeks van minimaal 6 workshops (van elk 90+ minuten), die de volgende onderwerpen behandelen:

  • Mode-industrie & Carrières: Laat verschillende beroepen in de waardeketen zien, zoals modeontwerper, kleermaker, grondstoffenboer, verkoper, en regel (indien mogelijk) ontmoetingen met professionals uit verschillende segmenten. 
  • Mode & Duurzaamheid: Bespreek de milieueffecten van textielprocessen, fast fashion en de mode-industrie in het algemeen. 
  • Intellectuele Eigendomsrechten in de mode: Leer over het beschermen van creatief werk, ontwerp en inbreuk, met interessante casestudies uit de modewereld. Materiaal en bronnen worden verstrekt door Creative FLIP. 
  • Achter de schermen: Bezoek een textielfabriek of -bedrijf, modefabrikanten, veredelingsbedrijven, kleermakers, schoenmakers, ontwerpstudio’s, grondstoffenboeren, tentoonstelling of iets dergelijks. 
  • Herontdek Mode: Voer een praktische co-creatieprojectactiviteit uit die studenten in staat stelt zich verder bezig te houden met duurzame mode (bijv. upcycling, duurzame kleurstoffen, kleding hergebruiken, borduren). 
  • Resultaten presenteren: Toon het werk van de studenten aan de schoolgemeenschap.


HOE AANVRAAG DOEN?